ADA MASALAH PTPTN ? NAK BACA KE?
=================================

Ikut pengamatan aku, akhir2 ni ramai lepasan graduan U dan sudah bekerja FAIL dalam saringan pertama aku untuk Cek Kelayakan Loan rumah. Selalunya yg masalah bila ada hutang2 jahat yg besar, mcm loan kereta sampai ribuan ringgit, dan yg selalu sangkut adalah PTPTN.

Jadi pada yg PLAN nak BELI rumah, boleh la START istiqamah bayar hutang tu. Bukan apa, nanti kalau dah nak beli rumah, baru la terkial2 nak bayar tunggakan. Kacau beb!

Risau? Pergi cek cepat.

Caranya:
1. Pergi kemana-mana Cawangan PTPTN
2. Check tunggakan.
3. Bayar Minimum atau 50% dari tunggakan.
4. Dapatkan surat pengstrukturan dari PTPTN.
5. Beli Stamp hasil RM10 sebanyak 2 keping
6. Print surat tawaran, tampal stamp
7. Sahkan di mana-mana cawangan PTPTN
8. Dapatkan surat pengesahan penyelesaian baki

Bila dah setel,

Buat Permohonan pinjaman perumahan :

1. Cari rumah impian & lebih bagus tanya perunding hartanah utk advise

2. Submit dokumen kepada banker/ perunding hartanah bersama-sama surat pengesahan penyata baki.

3. Nantikan keputusan.

==================================
Risiko : Tiada jaminan lulus pinjaman perumahan kerana ia bergantung kepada PROFILE dan SAVING anda.
==================================

Like & Share Jika Bermanfaat
En Kas | 018 244 7104
Senior Real Estate Negotiator
ACEAKL Estate Agency Sdn Bhd


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perlukan bantuan? Chat dengan kami