ATASI LOAN RUMAH TAK LULUS
⚫⚫⚫⚫⚫⚫⚫⚫⚫⚫⚫⚫
✴️Musim pendemik ni banyak pulak loan buyer yang tak lulus.
✴️Tapi Kebanyakan tu yang kerja sendiri/business.
✴️Yang masih dapat gaji macam biasa ok je, masih lulus macam biasa.
✴️So, kalau loan tak lulus, apa nak buat?
✴️Kena tau jugak apa sebab tak lulus
Antara cadangan untuk bagi lulus loan
🔖1. Joint applicant
Sorang nama tak lepas, jadi joint la dengan pasangan/family members.
🔖2. Reduce Commitment/bayar habis
Perlu masa lepas dah reduce komitment bank.
🔖3. Bayar ptptn
Boleh pergi kaunter ptptn untuk buat struktur semula/bayar habis.
🔖4. Ccris tak cantik
Kena kasi cantik dulu, jaga installment, jangan bagi ada tunggakan
🔖5. Income rumah sewa
Tunjuk statement dan tenancy income rumah sewa, kena positive cashflow ye.
🔖6. Simpanan di tempat lain, ASB, Tabung Haji, FD, saving biasa
Kena tunjuk statement
🔖7. Income business lain
Kena ada cashflow
Very straight forward je kalau pasal loan rumah ni.

Credit : Syayhodin Sinwan
Categories: Beli Rumah

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perlukan bantuan? Chat dengan kami