7 SEBAB MENGAPA LOAN PERUMAHAN DITOLAK (REJECTED) OLEH KEBANYAKAN BANK

Baru sahaja bulan lepas saya telah closed deal untuk rumah Semi D berharga 400K di Port Dickson, malangnya baru dapat tahu melalui bank yang si pembeli rumah mempunyai rekod De-Cheque dengan bank. Jadi, kebanyakan bank susah untuk menerima kes De-Cheque.
Nak dijadikan cerita, pembeli dah di kenalpasti mampu untuk membeli rumah tersebut kerana dia mempunyai syarikat sendiri yang sudah dikira ‘established’ sejak 2005 lagi. Sembang punya sembang rupanya post dated check tersebut yang digunakan untuk membayar loanperniagaannya selama 12 bulan, dihilangkan oleh “A BANK”. Jadi disitu bermulalah masalah de-cheque ini. Tak nak cerita panjang, mungkin ada yang nak tahu apa lagi FAKTOR-FAKTOR dan masalah yang menyebabkan LOAN boleh ditolak oleh bank.
1- Skor pemarkahan permohonan rendah
 
Kebanyakan bank telah melaksanakan skor pemarkahan permohonan untuk menganalisis profil pelanggan seperti umur, di mana anda tinggal, tahap pendidikan, status perkahwinan dan sebagainya.
 
2- Skor kredit yang tidak memuaskan
 
Bank bergantung kepada skor kredit pada masa kini dalam proses membuat keputusan. Skor kredit menganalisis kelakuan pembayaran balik anda berdasarkan CCRIS anda.
 
Terdapat banyak cara untuk menilai CCRIS anda seperti di bawah yang membolehkan pinjaman anda gagal:
– Tiada rekod dalam CCRIS (CCRIS sifar tidak semestinya baik)
– Kad kredit (s) yang menunjukkan penggunaan yang tinggi
– Kad Kredit (s) dengan status ‘lebih had’
– Corak pembayaran balik dalam tempoh 12 bulan yang lepas
 
3- Ditolak kerana Peraturan Kredit
 
Walaupun, skor kredit anda tinggi, namun, bank masih boleh menolak pinjaman anda dengan peraturan kredit seperti terlepas bayaran lebih dari tiga kali dalam tempoh enam bulan, terlepas bayaran bulanan semasa dan sebagainya.
 
Trend pembayaran balik boleh dengan mudah diperoleh melalui CCRIS. Menunjukkan sebarang pengelakan bayaran dari 2 bulan dan ke atas akan mengurangkan peluang anda untuk mendapatkan pinjaman yang diluluskan.
 
Tingkah laku pembayaran balik keseluruhan anda akan dikaji semula, dengan corak pembayaran anda. Ini akan menjejaskan permohonan pinjaman semasa anda – dengan cara yang baik atau buruk.
 
4- De-Cheque
 
Mengekalkan disiplin dalam kemudahan cek anda adalah penting. Jika anda mempunyai 2 atau lebih cek tendang dalam tempoh 12 bulan yang lalu, kebanyakan bank tidak akan meneruskan permohonan pinjaman perumahan anda.
 
Rekod itu akan kekal, tidak kira akaun yang terjejas ditutup atau akaun belum dari bank anda memohon untuk pinjaman.
 
5- Kebankrapan (CTOS)
 
Jika anda secara rasmi diisytiharkan muflis, anda tidak akan memperoleh apa-apa pinjaman baru, membiayai semula atau apa-apa kemudahan penambahan gadai janji.
 
6- Nisbah Hutang (DSR)
 
Mengetahui nisbah hutang anda kepada pendapatan adalah penting dan utama dalam memastikan pinjaman anda diluluskan. Ini adalah formula yang digunakan oleh bank-bank untuk menilai tahap kemampuan anda.
 
DSR dikira berdasarkan jumlah semua hutang bulanan anda – dipanggil hutang berulang / komitmen, termasuk jumlah pinjaman anda pada gadai janji, pinjaman kereta, pinjaman peribadi, bayaran bulanan minimum anda di mana-mana hutang kad kredit, pinjaman anda yang lain, bersama-sama dengan komitmen bulanan untuk permohonan semasa, dibahagikan dengan pendapatan bersih – selepas potongan cukai pendapatan / KWSP / Perkeso (yang mana berkenaan).
 
Ini telah menjadi sebab penolakan yang paling biasa, di mana kira-kira 35 peratus kepada 40 peratus daripada pinjaman ditolak kerana ini.
 
Bank-bank yang berbeza mempunyai DSR potong yang berbeza atau mengehadkan (contohnya: 60 peratus, 70 peratus atau ada yang sehingga 80 peratus).
 
7- Pekerjaan
 
Anda mungkin perlu sekurang-kurangnya 3 hingga 6 bulan pengalaman bekerja dalam usaha untuk anda untuk mendapatkan pinjaman pertama anda. Mempunyai pekerjaan yang menyediakan caruman KWSP walaupun pendapatan anda tidak tinggi adalah penting.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perlukan bantuan? Chat dengan kami